Några ord om vårt miljöarbete
På Godnattpuss är vi helt vanliga människor. Vi är inte miljöforskare, eller experter på något vis, men vi, precis som så många andra runt omkring oss (kanske även du), har bestämt oss för att göra vad vi kan för att främja vår miljö.
Vi är långt ifrån perfekta när det gäller valen vi gör från ett ekoperspektiv, men vi tror stenhårt på filosofin ”Make things better by making better things” (thank you Seth Godin).
Våra kontrollfrågor
Det första vi gör varje gång vi tar ett nytt steg – om vi funderar på att köpa in något, ska utveckla en ny produkt eller tjänst, eller bara planerar att dekorera butiken i Alboga – så ställer vi oss dessa frågor:
- Hur blir detta för miljön? (är det dåligt för miljön blir det ett stort ”NEJ”)
- Ska vi göra detta alls? (om vi inte kan göra något som är bättre, är det kanske bäst att låta bli)
- Hur kan vi anpassa detta så att det blir så bra som möjligt för miljön?
Att alltid använda dessa kontrollfrågor, i alla möjliga sammanhäng, har blivit ett bra sätt för oss att prioritera miljön i vårt arbete.
Nej till predikstolen
En annan sak som vi tycker är jätteviktigt är att låta bli att döma andras val – att ställa sig i predikstolen och tala om hur fel/dåliga alla andras val är blir inte bra. Vi tror inte att utvecklingsarbete när det gäller miljö kommer att gå bra om det blir en massa fokus på att hitta fel hos andra.
Istället tror vi på att flagga upp och ropa högt om alla bra idéer och lösningar som kommer fram. När det hejas glatt på bra idéer blir vi fler som anammar dem.
Tjohoo!
Som vi nämnde i början här är vi helt vanliga människor. Vi sitter inte inne med alla svar på vad som är bäst för miljön, men om vi kan göra framsteg hela tiden i vårt miljöarbete är det bra.
Om vi kan även inspirera andra, bidra till allas gemensamma kunskap, när vi hittar bra (och bättre) lösningar på dagens miljöproblem, är det också bra.
– Godnattpussfolket, Alboga.
Lästips
Det finns en bok som verkligen fick polletten att trilla ner när det gäller miljöutmaningen. Den heter “Om Tiden och Vattnet: en berättelse om vår framtid” av Andri Snaer Magnason och jag läste den efter en rekommendation från Johanna, med kontot @in.aurea på instagram.
I boken denna bok blandas vetenskaplig fakta, personliga anekdoter och litterär prosa för att reda ut vad klimatförändringarna egentligen innebär. Det är mäktigt, vackert och skrämmande på en och samma gång.
Hälsningar,
Sarah på Godnattpuss