Naturlig färg

Godnattpuss Sovrumsfärg: Naturlig färg för ditt sovrum och vår planet

Godnattpuss Sovrumsfärg är naturlig färg, gjord av 100% naturliga ingredienser och är designad för att vara en del av naturens kretslopp.

Att det är naturlig färg är så viktigt.

Jag sitter med min laptop i köket, med två hundar som andas ”demonstrativt”, som bara uttråkade hundar kan. Matte har suttit så länge nu. Det är dags att komma ut i solen och busa lite.

Men det tar tid att formulera mig. Jag ser så mycket marknadsföringsmaterial idag där det används ”miljö-språk”, mest för att paketera samma produkter i trendiga, gröna outfits, liksom.

Jag lovar att inte använda eko-snicksnack här

Vi har en levnadsregel på Godnattpuss (tack Seth Godin för inspirationen!) och det är att om vi har en idé för en produkt eller tjänst ska vi endast jobba vidare med den om vi tror att den kommer att göra världen bättre. Eller som Seth Godin skulle säga: Make the world better by making better things.

*På Godnattpuss är vi helt vanliga människor, inte miljöforskare, eller experter. Vi har låääängt att gå med vårt eget miljöarbete. Vi tycker inte om predikstolen när det gäller miljön och tycker inte man ska döma andra och deras val. Allt vi skriver här är saker vi har lärt oss av andra – och som vi delar med oss av med kärlek och ödmjukhet. Se gärna det vi har skrivit om vårt miljötänk här. 

När det redan finns så mycket färg i världen, varför ta fram ytterligare en väggfärg?

Vår färg kommer att göra ditt sovrum hälsosammare, så fort du målar om. Dessutom tror vi att vår färg kommer att bidra positivt till den pågående diskussionen kring hur vi ser på våra hem. Det ska inte enbart handla om utseende längre – utan om hälsa och vår planet, såväl som hur det ser ut. Naturlig färg är så viktig.

Naturlig färg med naturliga superpowers från grafen

Som sagt så är Godnattpuss Sovrumsfärg naturlig färg, gjord av 100% naturliga ingredienser. Främst består den av hantverkskalk och andra mineraler, med högkvalitativa, naturliga och giftfria pigment. Kalken som används är dessutom bland den renaste och vitaste i världen. Den har också fått naturliga superpowers, genom ingrediensen grafen.

Grafen är också 100% naturligt, framtaget med hjälp av smart vetenskap, där kraften från naturen utnyttjas maximalt.

Enligt forskare på Chalmers är grafen ett ”supermaterial” som kommer att göra hållbara lösningar, på oändligt många plan, möjliga i framtiden. Om du är nyfiken och vill läsa mer om grafen har vi skapat en sida för dig HÄR.

Seth Godin citat
På bilden ovan: vi har även sköna sängkläder i 100% lin

Praktiska fördelar av Godnattpuss Sovrumsfärg

Utan grafen hade vår färg varit en vacker och ren naturlig färg, men samtidigt känslig för slitage. Den hade krävt ommålning med täta intervaller och hade haft en flammigare, mer ojämn finish. Men tack vare grafen i  Godnattpuss Sovrumsfärg presterar vår färg bättre än dagens vanliga, moderna väggfärger.

Låt oss börja med att titta på tre faktorer som vi alltid brukar fokusera på när vi väljer väggfärg:

 1. Motståndskraft mot fläckar, slitage och missfärgning – Godnattpuss Sovrumsfärg innehåller grafenfilament, som gör ytan både slitstark och flexibel. Det betyder att du kan torka av din vägg när olyckan är framme, utan att förstöra finishen. Den är tvättbarhetsklassificerad Klass 1 enligt ISO 13300 (Förresten, visste du att vår ingrediens, grafen, är 300 gånger starkare än stål?!)
 2. Hur lätt färgen är att måla med – Till skillnad från vanlig kalkfärg, som är krävande att applicera, målar du enkelt med Godnattpuss Sovrumsfärg med vanlig pensel, roller eller även färgspruta.
 3. Hur länge färgen håller innan det är dags att måla om – Tack vare grafenfilamenten i vår färg har vi lyckats skapa en helt naturlig färg uppnår högst klassen för klass 1 hållbarhet. Alla våra färger har testats enligt EN 13300, ett system med våtskurtester, och alla uppnådde klass 1 när de har härdat.

De praktiska egenskaperna är bara början med Godnattpuss Sovrumsfärg. Vi har lika mycket fokus på hälsa och miljö också.

Hälsofördelar och miljövinster med Godnattpuss Sovrumsfärg

Vår naturlig färg överträffar dagens moderna väggfärger med helt andra egenskaper, utöver de praktiska. Det är faktorer som rör hälsa och miljö, som Godnattpuss Sovrumsfärg har tack vara färgens naturliga innehåll.

Några exempel av dessa är:

 1. Det absorberar CO2 i rummet (bara 45 liter Godnattpuss Sovrumsfärg absorberar uptill 16 kg koldioxid, lika mycket som ett vuxet träd på 250 kg absorberar på 12 månader.)
 2. Det är “officiellt” VOC-fri (dock väljer vi att säga att det har extremt lågt VOC istället. VOC ingår i både konstgjorda och naturligt förekommande kemiska föreningar och finns även i luften runt omkring oss hela tiden. Så i teorin kan ingenting i världen vara 100% VOC fri. Dock innehåller vår färg mindre än 0,1%/L eller mindre än 1g/L). 
 3. Det neutraliserar föroreningar som kväveoxider, svaveloxider, kolmonoxid och flyktiga organiska föreningar (VOC) – se info ovan ang. VOC specifikt.
 4. Det är milt antibakteriellt och motverkar mögel.
 5. Det är naturligt avvisande mot insekter och kvalster.
 6. Det bidrar till ökad hygien.
 7. Det är hypoallergen.
 8. Det bidrar till att kontinuerligt eliminera oönskade dofter i rummet.
 9. Det är helt fri från MIT/CMIT konserveringsmedel, som är starkt allergiframkallande och vanligt förekommande i de flesta andra väggfärger.

Läs mer om detta och mer i avsnitten om Luftkvalité, Grafen och Plastfritt.

Fler än 18 olika internationella miljöcertifieringar

Vår tillverkare har tilldelats fler än 18 internationella certifieringar för hållbarhet som Eurofins inomhusluftkomfort Gold och EU-Ecolabel.

Bland alla dessa certifieringarna vill jag dock särskilt lyfta fram just Cradle to Cradle certifieringen, som jag tycker är viktigare än de andra.

Cradle to Cradle är ett globalt erkänt mått på säkrare, mer hållbara produkter gjorda för den cirkulära ekonomin. Deras riktlinjer har inte tagits fram av aktörer som finns i färgbranschen (till skillnad från en del av många andra, kända certifieringarna) utan Cradle to Cradle är en oberoende, icke-vinstdrivande organisation. 

Grundkraven för Cradle to Cradle är att produkten innehåller kända material (till 100 ppm), att materialen har definierade kretslopp (kan återvinnas), att produkterna och materialen är säkra för hälsan och miljön och att produktionsprocesserna, inklusive användningen av luft, vatten och energi, fyller kraven. Sociala faktorer, som arbetares villkor, vägs också in i bedömningen.

Varje certifieringsnivå inom Cradle to Cradle representerar allt mer rigorösa prestationer inom kategorierna och Godnattpuss Sovrumsfärg uppnår Silver, för våra olika tonade kulörer och Gold, för vår vitaste vit kulör, Rimfrost.

Moln Godnattpuss Sovrumsfärg
Godnattpuss Sovrumsfärg kulör: Moln

Och nu kan du ta hem dessa hälsoegenskaper till ditt sovrum, med Godnattpuss Sovrumsfärg

PS. I fall om du undrar – ja, hundarna, Lulu och Romulus, fick komma ut i friska luften när jag hade skrivit färdigt. Och så tänker jag så här efteråt att i och med att de också sover i vårt sovrum, så blir det en hälsosammare plats även för hundarna med vår färg. Känns skönt DS.

– Sarah på Godnattpuss, Alboga 2022