Grafen: superpower från naturen

Vad är grafen?

Grafen kallar vi för vår superpower från naturen. Det är den mest innovativa ingrediensen i Godnattpuss Sovrumsfärg. 

Grafen är det tunnaste materialet som människan har skapat. Det består av endast ett lager kolatomer, som gör det tusentals gånger tunnare än ett blad papper, men trots det är det 300 gånger starkare än stål.

Även om forskare visste att en form av kristallgrafen existerade, hade ingen lyckats räkna ut hur man skulle utvinna det. Genombrotten kom dock 2004 när två forskare vid University of Manchester lyckades isolera det – något som sedan gav dem Nobelpriset i Fysik i 2010.

Grafen är transparent, böjbart, kan formas till precis vilken form som helst och är en mycket effektiv termisk och elektrisk ledare.

Dessa unika egenskaper ger otroligt många möjliga användningsområden, som det idag forskas om intensivt, runt om i världen. Grafen är verkligen ett material som kan förändra världen.

stjarn_himmel_daniel_olah
Bild: Daniel Olah unsplash.com
falt_gras

Vilka superpowers får Godnattpuss Sovrumsfärg från grafen?

För att skapa vår färg har forskare hos vår tillverkare lyckats hitta ett sätt att blanda i filament av grafen, på molekylär nivå. Det betyder att Godnattpuss Sovrumsfärg behåller alla de önskvärda egenskaperna som en högkvalitativ, naturlig kalkfärg har, men utan dess begränsningar.

Lätt att måla med & en heltäckande finish

Till exempel så ger Godnattpuss Sovrumsfärg en heltäckande, ogenomskinlig yta – istället för den ”flammiga” finishen du brukar få med vanlig kalkfärg. Det betyder att du inte längre behöver välja bort en naturlig kalkfärg när du vill ha en vacker, enhetlig look. 

Vår färg är också superenkel att måla med, tack vare grafen. Du behöver inte stressa med speciella kalkfärgspenslar som måste användas i specifika rörelsemönster etc., utan Godnattpuss Sovrumsfärg är enkel att måla med – precis som vilken väggfärg som helst. Du kan använda pensel, roller eller även sprutmåla.

Fantastisk täckningsförmåga & tålighet

En annan viktig fördel som grafen bidrar till är den fantastiska täckningsförmågan. En liter Godnattpuss Sovrumsfärg täcker oftast mellan 12-18 m2 per liter* (*OBS! Detta kan variera något, till exempel på väldigt porösa underlag).

Grafen gör att färgen också får en fantastisk tålighet. Så väggar målade med Godnattpuss Sovrumsfärg går verkligen att torka av för att ta bort fläckar. Det i sin tur innebär att dina väggar kommer att hålla sig fina mycket längre. Du slipper behöver måla om lika ofta helt enkelt, vilket sparar tid och resurser både för dig, och planeten.

Nyspacklade väggar?

De elastiska egenskaperna som grafen ger vår färg har flera olika fördelar. Dels hänger det ihop med den fina avtorkningsbarheten, som jag nämnde ovan, men elasticiteten gör också att färgen håller emot så kallade ”mikro-sprickor”, som ofta uppstår vid nybyggnation och på nyspacklade väggar.

Värme, kyla & ljud

Som jag skrev redan i början, är grafen en mycket effektiv termisk och elektrisk ledare. Det ger färgen några kanske lite mer oväntade och spännande fördelar…

Till exempel, i och med att grafen är en bra termisk ledare så får färgen isolerande attributer. Detta bidrar till att hålla värme eller kyla inne eller ute. Det höjer dessutom den redan inbyggda antibakteriella effekten som en ren kalkfärg har, då temperaturreglering hjälper till att förhindra tillväxt av mögelsvamp och andra mikroorganismer, som annars kan stimulera allergier och leda till andra problem, både för din hälsa och byggnadens hälsa. Även när det gäller ljud bidrar grafen till en viss isoleringseffekt. Slutligen, som elektrisk ledare bidrar grafen till att minimera statisk elektricitet som kan skapas på väggarna vilket förhindrar damm och andra småpartiklar att samlas där.

Titta på våra datablad för att läsa mer om innehåll och användning av Godnattpuss Sovrumsfärg.

godnattpuss_sovrumsfarg_varvisa

Är inte alla dessa fakta fascinerande?

Det tycker jag.

Men nu lämnar jag ämnet grafen för stunden.

Är du nyfiken på att läsa mer rekommenderar jag gärna att du besöker Siografen.se. Siografen arbetar för att göra svenska företag världsledande inom grafen och 2D material. Det finns många insikter att hämta där.

– Sarah på Godnattpuss, Alboga 2022